Oslos indbyggere har ivaar spist 170.000 kilogram hvalkjøt.

Enkelte dager er der solgt optil 6000 kilogram.

Hvalfangstanlegget i Vingvågen 1925. Foto: A.B. Wilse, Norsk folkemuseum

Tidens Tegn, 28.5. 1925: Oslo har ivaar været saa at si oversvømmet av hvalkjøtt, som er kommet hit fra fangststationene paa Møre- og Trøndelagskysten. Hvalkjøttet er solgt her i byen for 1.60 – 2.00 kroner pr. kg. og har ikke minst paa grund av den billige pris faat rivende avsetning. Dessuten er det jo baade delikat og nærende mat.

De som sender Oslo denne gode og billige mat er A/S Norsk Hvalfangst, som har station i Vingvaagen ved Trondhjemsleden, samt Aukra hvalfangerstation pr. Molde og et firma i Aalesund. Norsk Hvalfangst har ivaar sendt omkring 70,000 kilogram hvalkjøtt hit. Enkelte dager er der kommet optil 6000 kilogram fra denne station og alt er blit solgt straks. Saa kan der ha gaat nogen dager med mindre omsætning og saa er efterspørselen igjen steget.

Aukra hvalfangerstation har ivaar fanget 70 hval og sendt 75,000 kilogram kjøtt til Oslo. Ved stationen er 80 mand beskjæftiget og 3 hvalfangstbaater er i drift. Bare det aller beste kjøtt blir anvendt til menneskeføde. Det blir lagt ned i is og omhyggelig emballert til forsendelsen sydover. Det mindre gode kjøtt, samt spækket og de øvrige deler av hvalen blir kokt til tran eller malet til kjøttmel og benmel. Hittil ivaar er der skibet 200 fater olje og 1000 sækker guano fra stationen.

Her i byen er det Oslo kommunale handel og Karl A. Jensen som formidler salget av størsteparten av hvalkjøttet. I de kommunale utsalg sælges der til sammen gjennemsnitlig 6-800 kg. hvalkjøtt daglig. Enkelte dager løper salget op i 1500 kr., andre dager er det noget mindre. Karl A. Jensen sælger store mængder i sin forretning og leverer dessuten hvalkjøtt til en række av byens detaljister. Paa denne maate kan man nu overalt i byen faa denne udmerkede vare.

Man regner med at der ivaar (april-mai) er solgt 170,000 kg hvalkjøtt i Oslo.

Karl A. Jensens butikk i Torggata 5 i 1909. Foto: A.B. Wilse, Oslo museum.