
Dette flotte huset i Lille Frogner allé ble oppført 1798-1800 av generalkrigskommissær Frederik Gottschalk von Haxthausen etter at han hadde fått eiendommen av Bernt Anker som såkalt arvefeste. Med videre oppkjøp ble det en stor eiendom på 130 mål[1]ifølge byleksikonet som strakte seg hele veien opp til Hegdehaugen.
Von Haxthausen, som var dansk, ble en viktig støttespiller for den unge Christian Fredrik da han kom til Norge, og i mars 1814 ble han utnevnt til førstestatsråd og finansminister i Norges første regjering.
Så gikk alt galt. Den ferske kongen tapte en kort krig mot svenskene, og Haxthausen hadde gitt råd som neppe styrket kongens krigslyst. Blant annet mente Haxthausen at forsyningssituasjonen var utilstrekkelig til at norske styrker skulle kunne hevde seg mot de svenske troppene.
Da nederlaget var et faktum, var Haxthausen en av dem som ble utpekt som syndebukk. Om kvelden 19. august 1814, mens Haxthausen hadde gjester på Lille Frogner, samlet det seg en hissig folkemengde utenfor huset. Det ble kastet stein gjennom vinduene, og situasjonen kunne lett ha kommet helt ut av kontroll om ikke en av Haxthausens gjester, Christopher Anker Bergh, hadde gått ut på tunet og snakket folk til rette. Bergh ble en av Christianias representanter på Stortinget i 1815.
I 1825 døde Haxthausen, og enken solgte eiendommen til kong Karl Johan, som hadde store planer om en park fra slottet utover mot Bygdøy. Da Oscar I overtok som konge, solgte han imidlertid Lille Frogner videre til Otto Joachim Løvenskiold, senere ordfører og stortingsrepresentant. Han bodde i dette huset og døde der i 1882.
I matrikkelen fra 1869 blir arealet på gården oppgitt til 155 mål. Det var Løvenskiold som startet utparselleringen av den store eiendommen, men tomtene til de flotte trevillaene like ved var det arvingene hans som solgte unna.
I moderne tid holdt Galleri Haaken til her i en årrekke. Hovedbygningen er fredet.
-gb-
References
↑1 | ifølge byleksikonet |
---|