Streiftog: Kongens gate 1

Kongens gate 1 er antagelig byens eldste stående bygning. Den østre delen kan spores helt tilbake til 1625. Den første eieren vi kan navnet på er byfogden og trelasthandleren Mads Haraldsen. Han var gift med Annechen Mecklenburg, og ankerjernet over inngangspartiet viser initialene deres. Dette stammer fra en utvidelse i 1640.

Huset var en privatbolig i mange år helt til offentlige myndigheter fattet interesse for det. I 1770-årene var det først meningen at det skulle bli tilholdssted for overhoffretten, men i stedet flyttet det nye waisenhuset inn i 1778, med 25 gutter og 25 jenter som beboere.

Driften av waisenhuset var ikke helt uten kontroverser, og det ble skumlet om hva som kunne skje. I 1821 skrev presten Jens Schanke Garmann en redegjørelse i Budstikken om byens skolestell, og selv om man medga at «mange duelige og værdige Borgere Tid efter anden ere udgagne herfra», mente han at Waisenhuset egnet seg mer «til at neddrage end opdrage Børn»: «Naar Drenge og Piger ere samlede med hinanden indtil Confirmations-Alderen i de Aar, da Mennesket er saa pirreligt, saa sandseligt og letsindigt, hvor saare let kunne de førføre hindanden!»

Waisenhuset ble imidlertid værende i Kongens gate helt til 1917, da firmaet O. Mustad & Søn overtok. I den forbindelse gjorde den kjente arkitekten Arnstein Arneberg flere endringer for å gjøre huset til et effektivt kontorbygg.

I 1977 flyttet Riksteateret inn. I dag er det konsulentfirmaet Asplan Viak som har kontorer her. Her redegjør de for sin fornyelsesprosess.

-gb-