Aftenposten, 21.8. 1924: Ulvøen, den vakre, naturhistorisk og botanisk interessante ø mellem Malmøen, Ormøen og fastlandet, blev i fjor kjøpt av hr. Kr. Gjølberg, eier av Munkerud hovedgaard, Nordstrand, og indehaver av bankierforretning i Kristiania.
Hr. Gjølberg kjøpte øen for at utparcellere den til villatomter. Regulerings- og utparcelleringsplan er utarbeidet ved ingeniør Eilif Solheim. Arealet er ca. 300 maal. Der blir plas til 130 villatomter. Tomtene er utstukket under hensyn til en overkommelig pris og samtidig av en saapas størrelse, at skogbestanden og øens naturlige forhold i det hele mest mulig bevares. Der er reservert plas for forskjønnelsesanlæg, parker, utsiktsplateau m.v. Videre fri bade- og baatplas. Til tomtene hører særskilte baat- og badehusplasser. Den søndre del av øen er reservert til et mondænt rekreations- og badested, med plæner, tennisbaner, pavilloner og en utstrakt herlig badestrand. Det er meningen, at dette parti skal utformes stilfuldt og fint, – med europæisk sving over sig.
Der skal anlægges kai for dampskibsforbindelse til byen og en anden kai for forbindelse til Nordstrands-siden. Dampskib, en av fjordbaatene, er allerede indkjøpt for øiemedet.
Planen forutsætter forøvrig broforbindelse til Ljabrochausséen. Kristiania havnestyre har gaat med paa, at der bygges en saadan bro for eierens regning. Den vil komme paa ca. ¼ million kroner.
Regulerings- og utparcelleringsplanen er nylig i sin helhet godkjendt av Akers reguleringskommission.
Vei-, vand- og kloakledninger skal føres frem til villatomene paa bekostning av øens eier. Oparbeidelse av vei vil bli paabegyndt i næste uke.
Det hele skulde saaledes være klappet og klart for utparcelleringsplanens realisation. Og en av de nærmeste dage vil tomtene bli utbudt tilsalgs. Der er alt paa stedet sat pris-opslag for de enkelte tomter.
*
Saa godt og vel det fra én side set kan være, at der aapner sig utsikt til vakker bebyggelse, vakre hjem, maa det dog beklages, at Ulvøens naturhistoriske rigdommer, dens enestaaende rike og interessante flora med til dels overordentlig sjeldne planer og planteformer, – øens herlige, uberørte natur i det hele – gjennem utparcelleringen skal ødelægges.
Det vil bli et uerstattelig tap.
Her kunde foreligge en virkelig betydning for naturfredningsforeningen. Kristianiafjordens rike vegetation gaar mer og mer sin undergang imøte. Det gjælder i tide at verne om restene.
Vi vet ikke, om det nu er for sent at redde Ulvøen. Som man vil erindre, skrev docent Hanna Resvoll-Holmsen i «Aftenposten» for vel et halvt aar siden en varm henstilling til naturelskere om at skride ind og sikre Ulvøens bevarelse for efterslekten mot indgrep.
Efter hvad vi erfarer, har øens eier tilskrevet botanisk interesserte, at han er villig til at holde enkelte voksesteder for særlig sjeldne planer utenfor bebyggelsen, ifald man vil overta disse lokaliteter. Nogen redning for floraen er der dog neppe i en saadan foranstaltning midt opp i en sammenhængende villabebyggelse.