Streiftog: Bankplassen 3

Dette er Norges Banks første kontor i hovedstaden. Da banken ble opprettet i 1816 ble hovedsetet lagt til Trondheim, der det ble liggende helt til 1897. Men banken hadde avdelingskontorer både i Christiania og i Bergen. I 1830 sto den nye bankbygningen klar etter tegninger av Christian H. Grosch, som også står bak flere andre sentrale bygg i byen.

Det var altså en ganske ny bank, formodentlig så innbruddsikker som noen bank kunne være på den tiden, som ble gjenstand for Ole Høilands berømte innbrudd natt til 1. januar 1835. Mestertyven fikk med seg svimlende 64.000 spesidaler i brukte sedler. Omregnet til dagens penger tilsvarer det over 22 millioner kroner. I løpet av noen uker greide man å spore opp det meste av pengene, men fremdeles skal det ligge 18.000 spesidaler skjult et sted i området rundt Grefsenkollen, der Høiland gjemte dem.

Norges Bank brukte bygningen fram til århundreskiftet. Da ble Kristiania hovedsete, og de flyttet inn i det nye bygget på Bankplassen 4 – der Samtidskunstmuseet siden holdt til fram til samlokaliseringen bak Vestbanestasjonen. Men det er altså den gamle bankfilialen på Bankplassen 3 som har gitt navn til plassen.

Etter at banken flyttet ut, rykket Riksarkivet inn og var der fram til 1978. Siden flyttet Arkitekturmuseet inn, og de er der ennå – selv om de formelt er en del av Nasjonalmuseet.