Streiftog: Kongen

Kongen er bygget som klubbhus for Christiania Roklub, og brukes fremdeles av roerne, selv om bygningen også benyttes som kontorlokaler av andre foretak. Det er oppført i 1925 etter tegninger av arkitekten Ole Sverre. Da hadde kommunen allerede anlagt en molo utover mot Lahellegrunnen, der Kongens fundament ble plassert. Moloen la grunnlaget for den havna som båtene i Frognerkilens båtforening av 1860 har benyttet de siste hundre årene.

Navnet Kongen kommer selvfølgelig av at den ligger tvers overfor den første utgaven av Dronningen, som brant i 1929. Både Kongen og Dronningen var lenge populære restaurantsteder, og mange vil fremdeles huske at legendariske Club 7 holdt til på Kongen i fem år fram til 1970.

Roklubben har fremdeles sin adresse på Kongen og bruker stedet og brygga til mosjonsroing, mens eliteroerne har flyttet til et eget og mer moderne klubbhus ved Bogstadvannet.