Et Holmenkolrend i solskin og kuldegrader.

40 - 50 000 mennesker overvar rendet.

Thorleif Haug i Holmenkollen.

Nationen, 22.2. 1921: Blidere har vel ikke sol og mennesker smilet til hinanden i vinter end de gjorde igaarmorges paa vor store sportslige nationaldag. Solskin og kulde – og en svak dis som ikke skulde forurolige nogen, da den snarere ut paa dagen var som et slags slør der blev trukket tilside for den friskeste vakreste Holmenkoldag man kan tænke sig.

Skjønt hoprendet først skulde begynde kl. 1 var der fra den tidlige morgenstund en egen travelhet over byen. De som ikke hadde andet at gjøre fandt paa at staa i kø ved Majorstuen allerede fra 10-tiden av. For øvrig skal det til byens ros være sagt at omend køen ved Majorstuen eftersom halvtimerne skred frem ble længer og længer, saa kunde den paa ingen maate konkurrere med den uendelig mangetitusenbenede kø som gik fra byen helt op til Holmekollen. Det var en storby paa vandring, det var som selve skjæbnen var over folket.

Men saa var ogsaa alle mennesker i perlehumør, sportsmæssige og friske unge piker, sterke og velbyggede ungdommer og gamle mennesker med stok som plirret mot solkskinnet. Mange steder langs veikanten var der opstaat pragtfulde provisoriske butiker med appelsiner og kaker og varme pølser. Og de velnærede koner klaget ikke paa omsætningen.

Og ret som det var fik folk et dunk i ryggen av et hestehode. Det var de finere kjørende – i spidsslæde, i sluffe eller sittende  paa langslæde paa tomkasser og sækker.

[…]

Red: Thorleif Haug vant kongepokalen denne helgen. Selvfølgelig.