Ny bok om Frogner og Majorstua

Uranienborgskogen. Illustrasjon i boka. (H.L: Helliesen, Oslo museum.)

Finn Holden har skrevet en interessant ny bok i sin serie om nabolag vest i Oslo. Denne gang er det Frogner og Majorstua som er under lupen. Tidligere har han skrevet om Bygdøy og Aker brygge/Tjuvholmen, slik at hele bydel Frogner nå er godt dekket.

Det moderne Frogner har sin opprinnelse i den gamle bymarken som Christian 4. etablerte for snart 400 år siden. Dette ga støtet til de mange løkkeeiendommene som noen av byens borgere fikk tilgang til. En annen konge – Karl Johan – bestemte at slottet skulle bygges på en av disse løkkene, og dermed ble det også attraktivt å bosette seg på denne kanten av byen. Først flyttet velhavende borgere til traktene rundt Drammensveien. Senere fulgte en stor del av middelklassen i byen etter til områdene mot Kirkeveien og Majorstua.

Frogner, Majorstua og Hegdehaugen var tynt befolket til midten av 1890-årene. Da kom vestkanten med for fullt med et bredt spekter av boliger, store leiligheter og hybelgårder, villaer og rekkehus, bygg med karnapper, balkonger, tårn og forhager, brede fortau og gater og mange trær. Mye av terrenget er formet som et amfi med buede gater. Alt dette har skapt variasjon i bybildet.

Forfatteren legger an et bredt og overordnet perspektiv og gir oss deretter en reise gjennom de ulike nabolagene i den mangefasetterte bydelen, med interessante blikk tilbake til de ulike epokene. Boka inneholder massevis av bilder, både kjente og ukjente fra arkivene, og dessuten bilder fra dagens område tatt av fotografen Øystein Sandsdalen.

Vel verdt å lese!