Kampen om verdensmesterskapet

Aftenposten 9.2.1920

For hundre år siden skulle det avgjøres: Hvem var raskest i verden med skøyter på beina? Vår nasjonalhelt Oscar Mathisen hadde fått sin største internasjonale konkurrent på besøk. Bobby McLean hadde tatt turen fra USA og skulle konkurrere med Mathisen om den profesjonelle verdensmestertittelen. Hovedstadens aviser bød på den aller mest moderne teknologi for å formidle begivenheten.

Mathisen, oppvokst nederst i Parkveien, var den ubestridte verdensmester som amatør, men da han dro til USA som profesjonell i 1916 gikk det verre. Han behersket ikke de knøttsmå innendørsbanene som amerikanerne holdt seg med, og måtte flere ganger tåle å bli ydmyket i konkurransen mot MacLean. Den eneste sjansen var å lokke McLean ut på glattisen utendørs, og det hadde han altså lyktes med i 1920. Nå skulle det hele avgjøres – hvem var egentlig best?

Løpene skulle starte kl. 15.00 lørdag 7. februar, men allerede ved ettiden var det ganske fullt på Frogner stadion. Både kongen og kronprinsen var tilstede, og det hele ble ledet med myndig hånd av overdommeren, arkitekten Ole Sverre.

Ti minutter forsinket gikk starten på 500 meter, og her gjorde Mathisen kort prosess. Med tiden 43,3 sekunder gikk han et tidels sekund raskere enn sin egen verdensrekord, mens McLean kom inn på 43,7. Ifølge Dagbladet ville jubelen ingen ende ta: «Man trampet i tribunene og kastet hattene høit i været.»

Pauseinnslaget ved kunstløperne frøken Solveig Andersen og hr. Arthur Johansen skal ha vært ubeskrivelig kjedelig, selv om Dagbladet erkjente at de sikkert var «meget flinke». Men det var 5000-meteren folk ventet på.

Og her gikk det ikke fullt så bra for vår mann. McLean klokket inn på 8,53,7 – mens ‘n Oscar måtte ta til takke med 9,06, hvilket må sies å være en ganske klar seier til amerikaneren. Men dagen etter slo Mathisen grusomt tilbake og feide McLean av banen på 1500 og 10000 meter med tidene 2,27,8 og 18,29,1. Da var sammenlagtseieren selvfølgelig i boks. Kortbaneløperen McLean gikk for øvrig på en stygg smell da han tidlig forsøkte seg med en ekstra indre sving, tilsynelatende uten å ha forstått at han løp feil, og ble allerede i utgangspunktet diskvalifisert. Likevel fullførte han og løp inn på 19,19,4.

Ukjent fotograf, Oslo museum.

Skøyteløp var populært, og både Aftenposten og Social-Demokraten la store ressurser i å formidle fra Frogner. Social-Demokraten slo resultatet opp på «en kjæmpeplakat» på fasaden på Folkets hus, mens Aftenposten hadde lagt sin egen telefonlinje fra stadion og tilbød å formidle utfallet av løpet til de som ringte på telefonnummer 5312.

Bobby McLean var også en habil kunstløper, og gir her en prøve på det like før han reiste til Norge i 1920.

-gb-