Rettssaken mot den berømte rundbrenneren «Borgenstjerne» var den store snakkisen i Kristiania i januar 1912. Rettssalen var stappfull av skuelystne som betraktet det hele som underholdning, selv om det egentlig ikke var det minste morsomt for de skadelidende.
Hans Andersen, født i 1850 i Jevnaker, brukte mesteparten av sitt liv til å snyte, stjele og bedra – og særlig gikk det ut over enslige kvinner. Etter eget utsagn var han forlovet 477 ganger og var far til 53 barn. Alle historiene vi vet om kjennetegnes av svindel og voldelig oppførsel. Han ble dømt flere ganger, men greide likevel å holde i gang en spektakulær karriere som en norsk Casanova i nesten 40 år – mest kjent som Borgenstjerne, men også under navn som Lexow, Anker, Rosenskjær og Wesselton.
Det skulle bli den 35 år gamle enken Josefine Krüger som fikk satt en endelig stopper for Borgenstjerne, men det skulle koste henne dyrt. Josefine drev en liten frukthandel i Akersgata 73 B da Hans Andersen dukket opp i livet hennes i 1911. Han tok henne med storm, for anledningen under navnet Gjersø. Historien han presenterte var en variant av en velprøvd modell han hadde brukt overfor andre kvinner: Han eide en stor gård på Hadeland, ventet en stor arv etter en tante og kunne i tillegg fortelle at han hadde en stor koffert som inneholdt 40.000 kroner stående hos en dame på St. Hanshaugen. Josefine lot seg overbevise, og svarte snart ja til hans frieri. Men før bryllupet mente Hans at de burde ta seg en båttur utover i Kristianiafjorden.
«Pengekofferten» skulle vise seg å være vanskelig å få åpnet fordi han angivelig hadde mistet nøkkelen, så Borgenstjerne måtte låne en god del penger av Josefine, blant annet 200 kroner til å kjøpe en båt. I tillegg påtok han seg å «ta vare på» sølvtøyet hennes og dessuten fiolinen til hennes 15 år gamle sønn Arthur. Disse sakene pantsatte han umiddelbart. Dette var et kjent mønster i alle sakene vi kjenner til.
Men han skaffet faktisk til veie en båt. Han tok med seg både Josefine og Arthur, men for 15-åringen ble turen kort; han ble satt av på Nesodden med 50 øre til ferjebilletten hjem. Så gikk turen videre sørover, via Larkollen til Kråkerøy utenfor Fredrikstad. For Josefine ble turen et mareritt – hun ble låst inne i lugaren og truet med en pistol som Hans hadde med seg. Den hjemsendte sønnen sørget imidlertid for å kontakte politiet, som fra før av var på utkikk etter Borgenstjerne for flere andre anmeldelser. Slik ble rundbrenneren arrestert på Kråkerøy, og den stakkars Josefine slapp fri.
Vi kan følge Borgenstjernes karriere gjennom flere rettssaker og avisartikler. Han ble første gang dømt i 1874. I 1890-årene kom han til Kristiania, der han faktisk giftet seg og fikk tre barn med Maren Olsdatter Finbosen fra Kragerø. Han fant imidlertid fort andre jaktmarker, og i 1902 kan vi lese en uhyrlig historie der han setter barn på ei ung jente som han siden truer med pistol. Han blir dømt for både dette og flere andre forhold, og han er stadig inn og ut av fengselet. Før han traff Josefine Krüger i 1911 hadde han sluppet ut i desember 1909 etter å ha sonet en dom på tre år.
Spørsmålet folk stilte seg var hvordan i all verden så mange kvinner lot seg lure av Borgenstjerne. Journalistene forsto det i hvert fall ikke, og i 1890 skrev Dagbladets journalist at «ansigtet gjør efter det Fotografi, som er taget efter Arrestationen, et højst ubehageligt, frækt, frastødende Indtryk, saa han maa rimeligvis ha brugt Sminke og andre Forskjønnelsesmidler samt helst friet i Tusmørke og ved Nattetid, skulde man tro, for at kunne daare i den Grad med sin efter mit Skjøn mindre end smukke Person». Den gangen ble han dømt til seks års straffarbeid, hvorav han sonet fire.
I 1912 framstår han med en overlegen mine i rettssalen. Han er ulastelig antrukket og ser ut som han morer seg. Det hjelper imidlertid ikke. I tillegg til Josefine Krüger entret den ene eks-kjæresten etter den andre vitneboksen og avla drepende forklaringer om Borgenstjernes oppførsel. Han blir dømt til fire års fengsel. Det er det siste vi hører til Hans Andersen Borgenstjerne. Han dukker ikke opp igjen i flere svindelsaker.
Under Chat Noirs åpningsforestilling like etter rettssaken var Borgenstjerne selvfølgelig tema, gestaltet av skuespilleren Hans Ingi Hedemark:
Her ser De en raritet av rang:
Norges berømteste Don Juan.
Hadeland er min fødestavn.
Hans Andersen er mitt døpenavn.
Men jeg pleier jo ellers gjerne
kalle mig Pedro Borgenstjerne.
Når jeg skriver Morgen med B,
Kan vel Bredo ikke ha no’ mot det!
I sin bok «Retten er satt» skildrer Vilhelm Dybwad rettsaken mot Borgenstjerne.
Kristian Hatlevik driver en liten slektsforskningsside der han forsøker å kartlegge Borgenstjernes etterkommere. Han tar gjerne imot tips!
-gb-