Karl Johans Christianiabesøk i 1818

Denne høsten er det 200 år siden Karl Johan ble Norges konge. Mannen som for osloborgere flest er mest kjent på grunn av en ganske stor statue i enden av en ganske lang gate. Etter seks dager på reise gjennom Sverige, Østfold og deler av Akershus kunne Karl Johan ri inn i Christiania 11. august 1818.


Av Oskar Aanmoen


Det kongelige følge ankom Christiania rundt klokken 8 på kveldstid og den offisielle mottakelsen bød på aftensmat for Karl Johan og hans følge på Oslo ladegård. Her fikk følget servert smørbrød, vafler, is, gele og te. Spesielt de norske vaflene skal den ellers så kresne Karl Johan ha vært en stor tilhenger av. Etter omkring en og en halv time med festligheter forlot følget ladegården. De red nedover Christianias gater og gjennom en stor æresportal, som var satt opp i anledning kongens ankomst. Portalen sto der Storgaten begynte og var pyntet med blomster og lyst opp av fakler.

Karl Johan møtte Stortinget flere ganger under sitt opphold i Christiania. Dagen etter at han kom holdt stortingspresident Christie en lang velkomsttale. Den svenske riksstattholderen i Norge, Carl Mörner, underholdt kongen 15. august med nok en storslått middag. Denne gangen sammen med byens rikeste handelsfamilier.

På kvelden 16. august delte Karl Johan og kronprins Oscar seg. Karl Johan deltok på en mindre middag, igjen avholdt av rikstattholder Mörner der familien Mörner og kongens stab var med. Mens Karl Johan tok det rolig denne lørdagskvelden bedrev kronprins Oscars med festligheter det var litt mer fart over. Tøyen hovedgård og den nyanlagte botaniske hage var rikt pyntet til fest og kronprinsen hadde bedt inn alle byens unge piker med følge til et storslått ball. Totalt 400 gjester tok turen til kronprinsens ball denne lørdagskvelden.

Søndagen 17. august ble viet det norske militæret. Foran en Karl Johan i paradeuniform ble det avholdt både parade og inspeksjon av hovedstadens styrker. Kvelden 17. august skal Karl Johan ha vært vertskap for et større ball for 500 gjester. Et ball som skal ha vært meget vellykket og pågått helt til utpå morgenkvisten dagen derpå.

Karl Johan rir igjennom æresportalen i Storgata.

Den 19. august reiste Karl Johan litt ut av Christiania. Statsminister Anker hadde bedt inn 120 gjester til Bogstad, og kongen var hedersgjest. Den 22. august ble det avholdt middag i universitets bibliotek som hadde sitt tilholdssted på lystgården Lille Frogner, som fortsatt står på Oslo vest. Den 24. august ble en avskjedsdag. Karl Johan besøkte Stortinget for siste gang på denne reisen. Om kvelden ble det avholdt møte i den norske frimurerlosjen for det kongelige følge hvor statsråd Treschow holdt en rørende minnetale om Karl II. Den påfølgende dag begynte den lange reisen mot Trondheim.

Artikkelforfatteren, Oskar Aanmoen, kommer i disse dager ut med en bok om Karl Johans kroningsreise i Norge for 200 år siden. «Karl Johans kroningsreise – Unionskongens ferd gjennom Norge høsten 1818» kan bestilles i de fleste store bokhandlere og på nett. Gjennom 42 overnattinger og en reise på over 1100 kilometer. Gjennom bondeopprør, slåsskamper i fine middager, høylytt krangel med stortinget og en nesten drukningsulykke, gir boken deg mulighet til å bli med på Karl Johans innholdsrike kroningsreise i Norge, anno 1818.