Ny bok: Oslonavn

Navn kommer i alle valører . Her et eksempel fra boka.

Leif Gjerland er blant våre aller mest produktive oslohistorikere. Det er blitt mange bøker, og nå kommer oppfølgeren til fjorårets bok om navn i Oslo – passende kalt «Oslonavn». Her er det noe å hente for alle uansett hvilken kant vi bor i byen, og boka byr på atskillige aha-opplevelser.

At Makrellbekken skyldes en forvanskning av «Markskillebekken», visste du selvfølgelig – men visste du at Jeriko-navnet i Groruddalen kan ha sin opprinnelse i en herrnhutermenighet som holdt til på denne kanten på 1700-tallet?

Andre navn har simpelthen en nokså uklar bakgrunn, til tross for at de ikke er så veldig gamle. Alle vet hvor Cuba på Grünerløkka er, men ingen kan med fasit i hånd påstå hva navnet kommer av. Her lanserer Gjerland ikke mindre enn sju forskjellige forklaringer – og med unntak av sukkerrørsteorien som han selv avskriver, kan de være like gode, alle sammen.

En god del navn forsvinner ut av daglig bruk, og det er artig å få en påminnelse. Tyskestranden, for eksempel: Den har trolig ikke fått navnet fordi det har vært spesielt mange tyskere der, men heller fordi navnet henspiller på det gammelnederlandske «tuschen» (mellom), der den ligger mellom Frognerkilen og Bestumkilen. Ennå lever det folk som kan huske Tyskestranden skole, som ble nedlagt i 1838.

Boka er inndelt i åtte kapitler med tilknytning til blant annet geografi, havet, religioner og grenser. Gjerland skriver morsomt og levende, og vi får med oss mye informasjon underveis. En artig bok!

Leif Gjerland
Oslonavn
Dreyer forlag
140 sider