Rebekka – pianolæreren på Ruseløkka

Natt til 26. november 1942 hamret det på en dør i Observatoriegata 9. Pianolæreren Rebekka Goldenheim, som bodde i tredje etasje, ble ført bort av politiet og kjørt til Akershuskaia der hun gikk om bord i troppeskipet Donau. Mindre enn en uke senere var hun død.

Denne uka settes det ned 54 nye snublesteiner over norske jøder som ble sendt til dødsleirene i Tyskland. De aller fleste av dem var fra Oslo – alle tilhørte et nabolag. Rebekka Goldenheim var en av dem:

Rebekka var født i Kristiania i 1883 som barn av russiske immigranter. De må ha kommet til Norge noen få år i forveien, for de finnes ikke i folketellingen i 1875. Men i 1900 kan vi se at familien Goldenheim bor i Nordbygata på Tøyen, der faren Moritz forsørger familien som skraphandler.

Rebekka valgte musikken som levevei. I 1916 finner vi henne i Huitfeldts gate 36, tredje etasje – oppført som frøken og musikklærerinne. Siden blir hun borte fra hovedstadens adressebøker noen år før hun dukker opp i 1939 i Odins gate, og av oppføringen denne gang forstår vi at hun blant familie og venner blir kalt Rhea.

Like etter flytter hun tilbake til Ruseløkka, der hun blir boende i Observatoriegata 9, i tredje etasje. Krigen kommer til Norge, og Ruseløkka er mer enn de fleste steder i sentrum for okkupantenes aktiviteter. Bare noen meter unna, i Parkveien, har Wehrmacht sitt hovedkvarter, mens Gestapo har overtatt Victoria Terrasse.

I februar 1942 leverer Rebekka Goldenheim sitt registreringsskjema ved politikammeret – her framgår det at hun har forlatt det mosaiske trossamfunn og at hun ikke bekjenner seg til noen religiøs retning. Men det hjelper ikke. Tidlig på morgenen 26. november 1942 blir hun hentet i Observatoriegata og transportert, sannsynligvis i drosje, til Akershuskaia, der hun går om bord i skipet som frakter den første gruppen med norske jøder til konsentrasjonsleirene i Tyskland. Hun ankommer Auschwitz 1. desember og blir sammen med alle de andre norske kvinnene fra denne transporten sendt rett i gasskammeret.

Det lille minnesmerket for Rebekka Goldenheim vil bli satt ned utenfor Observatoriegata 9 onsdag 23. august cirka kl 15.00 i regi av Jødisk museum.

Se denne artikkelen i Vårt Oslo for en bredere presentasjon av noen av de som skal minnes denne uka, inkludert klokkeslett for de enkelte nedsettelser av snublesteinene.

(Denne saken ble publisert i 2017)