Utsikten fra Ekeberg (7)

Christian August Lorentzen var en av dem som ledet an opp bakken til Ekeberg, der mange malere fant utsikten så fascinerende. Så ble han da også direktør ved det danske kunstakademiet. Allerede i 1792 sto han oppe på Ekeberg.lorentzen

Fra Vækerø. (Oslo museum)
Fra Vækerø. (Oslo museum)

Og ikke bare der. Han var også i Halden, på Hønefoss og på Vækerø. Ikke at det var så nøye hvor han hadde vært – han malte også utsiktsmalerier fra de danske koloniene i Vest-India, uten at han noensinne hadde satt sine bein der.

Men i Norge var han altså. Her la han sin elsk på norske fossefall, men han malte også flere bilder i og rundt Christiania. Og var utsikten litt for kjedelig, nølte han ikke med å legge til litt dramatikk – slik vi ser fra bildene fra Vækerø og fra Tjuvholmen. I tidens ånd ble flere av de norske maleriene hans også utgitt som kobberstikk, da i regi av Georg Haas.

Akershus sett fra Tjuvholmen (Oslo museum)
Akershus sett fra Tjuvholmen (Oslo museum)

Vel hjemme i Danmark ble Lorentzen en fetert og etterspurt portrettmaler, og altså etter hvert både professor og direktør ved det danske akademiet. Blant hans mest kjente elever finner vi blant andre vår egen J.C. Dahl.