Utsikten fra Ekeberg (6)

(Oslo museum)

I 1845 var den danske maleren August Wilhelm Boesen på norgesbesøk, og en slik reise var selvfølgelig ikke fullendt før han hadde fått malt utsikten fra Ekeberg. Faktisk laget han to varianter, hvorav den ene, som er litt grått i fargene, er et litografi produsert ved Bærentzens institutt i Danmark.
Vi kan se av begge bildene at det fremdeles er ganske landlig i Christianias utkant, men at selve byen er i ferd med vokse – og at det er travelt på havna.
boesen1Boesen var mest glad i å male landskaper, men da han hadde malt ferdig de nokså flate landskapene på Fyn og Jylland, gikk turen videre til Norge, der han fant langt mer interessante motiver. Lengselen etter fjell brakte ham videre til Sveits og Italia – der han døde i 1857.
Dessverre var ikke det danske publikum like interessert i fjell som Boesen, og det er hans skildringer av bølgende kornåkre og danske herregårder som vant publikums gunst.