1628 – byen får sitt første apotek

Fra 1689 til 1896 holdt Svaneapoteket til her, i Tollbugata 21. (Foto: Per Thorén. Oslo museum)
Fra 1689 til 1896 holdt Svaneapoteket til her, i Tollbugata 21. (Foto: Per Thorén. Oslo museum)

I 1628 hadde Christiania blitt såpass til by at det var tid for å etablere et apotek. Det ble Baltzar Brabant, opprinnelig fra Greifswald, som fikk bevilling til å starte opp. Med 3-4000 innbyggere burde kundegrunnlaget være brukbart, men byen hadde ennå ingen fast lege. Ifølge Svaneapotekets eget jubileumsskrift var folk vant til å kurere seg selv ved hjelp av «husråd, kloke koner og kvakksalvere». Brabant sørget delvis for egen medisinforsyning fra en urtehage ved Store Voldport, omtrent der Stortorvet ligger nå.

Brabant holdt det gående til 1634 før han dro tilbake til Danmark, men apoteket ble drevet videre – faktisk helt til 2013.