Utsikten fra Ekeberg (3)

Denne utsikten fra Ekeberg er malt av Peder Balke i 1829. Den er inspirert av hans lærer Jacob Munch, som også hadde en hang til å late som om han sto inne i en grotte når han malte. Plankestablene på de såkalte bordtomtene er voldsomt framtredende, og Balke har også fått med seg det meste av Tøyen hovedgård.

Balke kom til hovedstaden fra Toten og kom raskt under vingene til Jacob Munch og H. A. Grosch. Han fikk også muligheten til å studere utenlands, blant annet hos den norske kunsteren J.C. Dahl i Dresden. Du finner også flere av Balkes bilder i Louvre i Paris.

I tillegg til kunstnervirksomheten, hadde Balke også et sterkt politisk og sosial engasjement. Etter hvert som han ble en ganske fetert kunstner, utparsellerte han tomter fra løkka han eide i nærheten av Majorstua. Arbeiderfamilier fikk bygge egne hus her, og stedet fikk navnet Balkeby. Navnet henger fremdeles igjen, selv om bebyggelsen brant i 1879.