Nytorvet i august.

Truer opkjøperne med at fordrive husmødrene?

Social-Demokraten, 23.8.1918: Aldrig har det vel været slik trafik og slik omsætning paa vort fornemste bær- og frugttorv som netop i disse dage. Lass efter lass kjøres op der i de tidligere morgentimer og fra før 9 til henimot 3 bugner heler Nytorvet av bær og frugt og grønsaker.

Men Nytoret i 1918 er ikke det samme som i fjor, langt mindre som i 1914 før krigen. Den tyttebærliter som man for 4 a 5 aar siden betalte med 10-15 øre, er nu oppe i kr. 1.35, og den bringebærkilo som i 1914 kostet 35 øre, staar nu i kr. 2.50. Torvpublikumet i disse dage er derfor væsentlig forandret fra det som besøkte bærtorvet i 1914. Nytorvet blir paa grund av priserne intet allemandsmarked i disse dage. Det blir kun de færreste, ja næsten bare Westends husmødre som kan forsyne sig med de deilige bær og frugter som faar enhver kjøpelystens tænder til at løpe i vand. Intet under at der staar strid om bærpriserne og om bærene i disse dyrtidens dage. Husmødrene klager dertil over, at opkjøperne faar grassere som de vil blant bærselgere og før disse grobianer er forsynt, nytter det ikke for os at komme til, klaget en husmor til os i dag.

Kr.a provianteringsraad er opmerksom paa forholdet og der vil bli skredet ind, saasnart provianteringsdepartementet har behandlet saken. Men dette maa ske snart. Forbudet maa ikke komme naar bærtiden er forbi. Nu er det rette øieblik, ti nu er bærhøsten og frugtindsamlingen livligst. Bærtorvet hører husmødrene til og de maa faa lov til at beholde det uberørt av opkjøpere og prisopskruere.